3 min 3 minuten Leestijd

OMFT voor een ge­zon­de mond en prach­ti­ge glim­lach

Geschreven door: Dominique van den Boogaard
op op 25 maart 2024
OMFT voor een gezonde mond en prachtige glimlach

Bij Huis voor Logopedie begrijpen we dat de mond meer is dan alleen een instrument om te eten of te praten; Het is de basis van onze gezondheid, zelfvertrouwen en sociale interacties. Oro Myo Functionele Therapie (OMFT) vormt hierin een cruciale rol, aangezien het zich richt op het herstellen van het natuurlijke evenwicht van de mond- en kaakspieren. Zowel kinderen als volwassenen kunnen aanzienlijke voordelen ervaren van deze gespecialiseerde vorm van logopedie.

Het belang van OMFT

OMFT is niet zomaar een behandeling; het is de weg naar een optimale mondgezondheid en -functie. Het gaat om veel meer dan het verbeteren van het uiterlijk; Het gaat om het herstellen van de fundamentele functies van de mond, zoals ademen, slikken, en spreken. Dit evenwicht is essentieel, want verstoringen kunnen leiden tot diverse problemen:

  1. Open mondgedrag: Dit is niet alleen een kwestie van hoe het eruitziet; het kan leiden tot ademhalingsproblemen, verhoogde kans op infecties en negatieve effecten op de kaakontwikkeling.
  2. Klemmen, knarsen, en verkeerd bijten: Deze gewoonten kunnen pijnlijke gevolgen hebben, zoals kaakpijn, hoofdpijn, en zelfs nekpijn.
  3. Verkeerde slikgewoonten: Foutieve slikpatronen kunnen de kaakontwikkeling beïnvloeden en bijdragen aan een onregelmatige tandstand.
  4. Verkeerd zuiggedrag: Dit kan van invloed zijn op de kaakstand en tandgroei, wat leidt tot langdurige orthodontische problemen.

OMFT is veel meer dan alleen therapie

OMFT bij Huis voor Logopedie is meer dan alleen oefeningen; het is een holistische benadering die kijkt naar de algehele gezondheid en welzijn van de cliënt. We richten ons op:

  • Corrigeren van open mondgedrag: Door te werken aan neusademhaling en het sluiten van de mond, bevorderen we niet alleen een gezondere ademhaling maar ook een betere zuurstofopname.
  • Verbeteren van spraak: Door te werken aan de kracht en coördinatie van de mondspieren, helpen we cliënten duidelijker en zelfverzekerder te spreken.
  • Voorkomen van kaak- en gebitsproblemen: Door vroegtijdige interventie kunnen we de noodzaak van langdurige orthodontische behandelingen verminderen of zelfs voorkomen.
  • Herstellen van gezonde mondgewoonten: Of het nu gaat om duimen, vingerzuigen, of langdurig spenen, we helpen bij het creëren van een gezonde mondhygiëne die een leven lang meegaat.

Iedereen verdient een specialist

Bij het Huis voor Logopedie zorgen we ervoor dat al onze logopedisten gespecialiseerd zijn in OMFT. Deze specialisatie zorgt ervoor dat we op maat gemaakte, effectieve behandelingen kunnen bieden die aansluiten bij de unieke behoeften van elke cliënt.
OMFT kan de sleutel zijn tot niet alleen een gezonde mond maar ook tot een stralende glimlach en een zelfverzekerde toekomst.

Neem vandaag nog contact met ons op om meer te ontdekken over OMFT en hoe we jou of je kind kunnen ondersteunen op de weg naar een optimale mondgezondheid.


Wij zijn aangesloten bij

DTL Proof
Gezondheidscentrum Didam
Gezondheidscentrum Waalsprong
Kiwa
KP
Praatcoach
Praatjuf
NVLF
ParkinsonNet
Stichting Liz
Unik
Werken bij Praatjuf
sluiten

Meld je aan voor onze maandelijkse logopedie oefeningen