4 min 4 minuten Leestijd

Waar lo­go­pe­die en in­no­va­tie sa­men­ko­men

Geschreven door: Dominique van den Boogaard
op op 13 februari 2024
Waar logopedie en innovatie samenkomen

Wat zou het toch mooi zijn als communicatiebarrières als sneeuw voor de zon verdwijnen. Dit is geen toekomstmuziek, maar de realiteit. Dankzij baanbrekende ontwikkelingen in de logopedie sector wordt communiceren gemakkelijker en toegankelijker dan ooit tevoren. Ontdek de meest recente innovaties in logopedie. Vernieuwingen die zowel voor cliënten als voor logopedisten waardevol zijn.

Van spelend leren tot medische ondersteuning

Eén van de meest opvallende veranderingen in de logopedie is de opkomst van therapie-apps. Deze apps brengen logopedie oefeningen naar de broekzak van gebruikers. We onderscheiden de apps die gericht zijn om de taalvaardigheid van met name kinderen te verbeteren, en medische apps. De taalvaardigheid apps zijn te vinden in de Playstore en de Appstore. De medische apps kunnen ingezet worden als iemand zijn stem niet (meer) kan gebruiken of om het spreken te oefenen, zoals bij afasie. Deze ontwikkeling van apps betekent een revolutie in hoe we therapie benaderen. En het biedt een nieuw niveau van flexibiliteit en toegankelijkheid voor cliënten.

Enkele voorbeelden van apps met oefeningen (met name) voor kinderen:

  • Logopedie: oefeningen
  • Letters en klanken
  • Eerste woordjes leren peuters
  • Squla-Leuk leren
  • Woordspel Nederlandse woorden
  • Peuter spelletjes 3-5 jarigen
  • Peuter baby educatieve spellen
  • Nederlands leren met Emma
  • Bobo spelen

Grensverleggende therapieën in de praktijk

Innovatie in logopedie blijft niet beperkt tot digitale tools. De behandelingstechnieken hebben ook een vlucht genomen. Denk bijvoorbeeld aan de LSVT LOUD® therapie, een baanbrekende methode die mensen met de ziekte van Parkinson helpt om hun stem te versterken. Of de PROMPT-techniek, een tactiele aanpak om spraakontwikkeling bij kinderen met ernstige spraakstoornissen te ondersteunen. Deze geavanceerde methoden stellen logopedisten in staat om sneller en effectievere resultaten te bereiken.

De wetenschap achter betere communicatie

Een andere boeiende kant van de vooruitgang in logopedie is de sterke focus op wetenschappelijke doorbraken. Doorbraken in onderzoek voeden de ontwikkeling van revolutionaire behandelingen. Neem bijvoorbeeld de recente studies over het gebruik van virtual reality in de behandeling van afasie. Waarbij patiënten via virtuele scenario's hun communicatievaardigheden verbeteren. Of de ontwikkeling van op maat gemaakte spraaktherapie-apps, gebaseerd op machine learning, die therapie op afstand mogelijk maken en de behandeling personaliseren. Dit soort onderzoek vergroot niet alleen ons begrip van spraak- en taalstoornissen, maar leidt ook tot baanbrekende methoden om deze effectief aan te pakken.

Actief bouwen aan een betere toekomst

Het mooie van deze ontwikkelingen is dat wij niet alleen getuige zijn van verandering; we zijn actief bezig om diverse veranderingen toe te passen bij het Huis van Logopedie. Voor potentiële medewerkers betekent dit een kans om deel uit te maken van een vooruitstrevend en dynamisch team. Voor onze cliënten betekent dit toegang tot geavanceerde behandelingen.

Aan de vooravond van nieuwe ontdekkingen

In dit tijdperk van snelle vooruitgang in de logopedie, is het spannend om te zien wat de toekomst ons brengt. We staan aan de vooravond van nog meer verbazingwekkende ontdekkingen en verbeteringen in de behandeling van communicatiestoornissen. Door ons te blijven inzetten voor innovatie, blijven we niet alleen relevant, maar ook een bron van hoop en vooruitgang voor iedereen die onze hulp nodig heeft.

Jij maakt deel uit van deze evolutie

Bij ons ben je niet zomaar een cliënt of medewerker; je bent een pionier in een wereld waar communicatie geen grenzen kent. Samen vormen we de toekomst van logopedie. Een toekomst waarin iedereen zijn of haar stem kan laten horen.

Ontdek de toekomst van logopedie: Jouw stem in de schijnwerpers

Ben je geïntrigeerd door de evolutie van logopedie en klaar om deel uit te maken van deze spannende reis?
Neem contact met ons op en begin aan een reis van groei en ontdekking. Jouw stem telt, en samen maken we die sterker dan ooit.

Wij zijn aangesloten bij

DTL Proof
Gezondheidscentrum Didam
Gezondheidscentrum Waalsprong
Kiwa
KP
Praatcoach
Praatjuf
NVLF
ParkinsonNet
Stichting Liz
Unik
Werken bij Praatjuf
sluiten

Meld je aan voor onze maandelijkse logopedie oefeningen