Een dag in het leven van een Huis voor Lo­go­pe­die lo­go­pe­dist

Geschreven door: Dominique van den Boogaard
op op 26 januari 2024
Een dag in het leven van een Huis voor Logopedie logopedist

Om je een indruk te geven hoe een dag bij het Huis voor Logopedie eruit ziet, vertelt Cindy hoe haar werkdag eruit ziet: “Wanneer ik 's ochtends vroeg de praktijk binnenstap, is er die mix van rust en voorbereiding. Een half uur tot drie kwartier voor de eerste cliënten arriveren, begint mijn dag.”

Koffie en voorbereiding

Eerst is het tijd voor die broodnodige kop koffie en een warme begroeting met de collega's in het gezondheidscentrum. “Deze kleine rituelen lijken misschien onbelangrijk, maar ze zijn essentieel om een band met je collega's op te bouwen en een positieve start van de dag te garanderen.

In de momenten voor de eerste behandeling van de dag bepaal ik de richting van de behandelingen, check ik mijn mailbox en pleeg ik soms nog een telefoontje.

De voorbereiding op een behandeling is nooit routinematig. Het vereist een diepgaand inzicht in de individuele behoeften van elke cliënt. Het gaat om het stellen van doelen, het evalueren van vorige sessies en het continu aanpassen van de aanpak.”

De veelzijdigheid van een Huis voor Logopedie logopedist

Wanneer de eerste cliënten binnenkomt, begint het behandelen. “Ik ben zowel 'Praatjuf' als 'Praatcoach' en geniet van de diversiteit van mijn cliënten. Gelukkig is daar ruimte voor, want geen enkel kind is hetzelfde en elke volwassene brengt een unieke uitdaging mee.”

Met de komst van het Huis voor Logopedie, komen de specialismen veel beter aan bod. “Ik heb de specialisatie ‘stem’ en werk veel met jong kinderen die nog niet spreken. Je kan je eigen verdieping kiezen. Dit is niet verplicht, maar de mogelijkheid is er wel. Ik heb onder andere de training manuele facilitatie van de larynx (MFL) gedaan en in het voorjaar ga ik het vervolg daarop doen.
Doordat het Huis voor Logopedie met de specialisaties naar buiten treedt, krijg ik veel cliënten met stemproblemen te behandelen. Hierdoor kan ik mij steeds verder bekwamen in deze richting.”

De voordelen van een multidisciplinair team

Tussen de behandelingen door is er tijd voor administratie. Dit kan variëren van het schrijven van een verslag, tot het overleggen met ouders, scholen of andere betrokkenen.

“In de gezondheidscentra lunchen we samen met de andere therapeuten, waaronder fysiotherapeuten en podotherapeuten. Aangezien ik de enige logopedist op deze 2 locaties ben, is het fijn om toch een leuk team zorgprofessionals om me heen te hebben. Het is een tijd om te ontspannen, te delen en te leren van elkaar.”

De multidisciplinaire omgeving maakt het werken in een gezondheidscentrum bijzonder. “Het contact met collega's uit verschillende vakgebieden biedt vaak nieuwe perspectieven. Het zorgt voor een levendige en leerzame werkomgeving. Het kan bijvoorbeeld heel waardevol zijn om even met de fysiotherapeut te sparren over een verkeerd ademhalingspatroon. Het geeft je weer nieuwe inzichten.“

Creativiteit en flexibiliteit zijn essentieel voor effectieve behandelingen

De middag is vaak een herhaling van de ochtend: Behandelingen en administratie, afgewisseld met momenten van evaluatie en voorbereiding op de volgende dag. “Tijdens de behandelingen komt het regelmatig voor dat ik andere technieken gebruik dan ik van tevoren bedacht heb. Bijvoorbeeld als de techniek niet het gewenste resultaat geeft, is het belangrijk om meteen te schakelen en het over een andere boeg te gooien. Dat vergt de nodige flexibiliteit en creativiteit. Het maakt het behandelen extra leuk en dynamisch.”

En dan, aan het eind van de dag, het opruimen van de praktijkruimte en de terugkeer naar huis.

De sleutel tot succesvolle behandelingen

“Veiligheid en vertrouwen zijn voor mij de sleutels tot succes. Door een veilige en vertrouwde omgeving te creëren, leren cliënten makkelijker en effectiever. Het doel is altijd om de kwaliteit van leven te verbeteren. Of het nu gaat om een kind dat leert communiceren of een volwassene die zijn stemklachten overwint.”

Huis voor Logopedie is meer dan alleen samenwerken 

“Ondanks dat ik niet direct met collega’s samenwerk, vormen de Huis voor Logopedie teamleden wel een hecht team. Regelmatige vergaderingen, de kwaliteitskring, en zelfs appgroepen zorgen voor een voortdurende uitwisseling van kennis en ervaring. Deze interacties zijn onmisbaar voor professionele groei en het verbeteren van de behandelmethoden.

Daarnaast bieden de actieve teamuitjes die steevast afgesloten worden met een heerlijk diner, de kans om collega’s beter te leren kennen.” De vergaderingen en de teamuitjes zijn de momenten die het team versterken en ze zorgen voor een aangename werksfeer.

Uitdaging, voldoening en groei

“Hiermee heb je een inkijkje gekregen van mijn leven als Huis voor Logopedie logopedist in een gezondheidscentrum. Het is een werkveld vol uitdagingen, passie, voldoening en voortdurende groei. Gericht op het verbeteren van het vermogen om te communiceren en je uit te drukken. Dat is waar het allemaal om draait en wat dit vak zo leuk en waardevol maakt.”

Wij zijn aangesloten bij

DTL Proof
Gezondheidscentrum Didam
Gezondheidscentrum Waalsprong
Kiwa
KP
Praatcoach
Praatjuf
NVLF
ParkinsonNet
Stichting Liz
Unik
Werken bij Praatjuf
sluiten

Meld je aan voor onze maandelijkse logopedie oefeningen