5 min 5 minuten Leestijd

Een dag met lo­go­pe­dist Lotte van Hal: Volop va­ri­a­tie

Geschreven door: Dominique van den Boogaard
op op 28 augustus 2024
Een dag met logopedist Lotte van Hal: Volop variatie

Elke werkdag is anders, en dat maakt het juist zo leuk. De start van de dag varieert, afhankelijk van waar ik die dag werk. Vaak ben ik vroeg op de locatie, want ik vind het fijn om in de ochtend al veel te kunnen doen. Soms begint de dag met een kort praatje met collega’s – altijd gezellig! Daarna duik ik in mijn voorbereidingen: het printen van opdrachten, checken van mijn mailbox en het bijwerken van dossiers. Als er tijd over is, bekijk ik alvast de cliënten van de volgende dag. Zo weet ik precies waar we de vorige keer mee bezig waren en wat er vandaag op het programma staat.

Voorbereiden met oog voor de cliënt

Voorbereiden is belangrijk, maar het echte werk gebeurt natuurlijk tijdens de sessie. Vaak heb ik van tevoren al een idee van wat we gaan doen. Ik denk terug aan wat vorige keer lastig was of juist goed ging. Maar zodra de cliënt voor me zit, kijk ik goed naar wat hij of zij op dat moment nodig heeft. Soms komen ze zelf met een vraag of een specifieke wens, en daar spelen we dan op in. Die betrokkenheid vanuit de cliënt zorgt vaak voor de leukste behandelingen, omdat ze dan écht gemotiveerd zijn.

Van kleuter tot puber: elke sessie is anders

Wat mijn werk als Praatjuf zo afwisselend maakt, is dat ik werk met kinderen van verschillende leeftijden. Ik zie peuters van twee jaar, maar ook pubers van vijftien. De problemen waarmee ze komen, zijn net zo divers als hun leeftijden. De één heeft moeite met zinsopbouw of woordenschat, terwijl de ander worstelt met de uitspraak van bepaalde klanken. Soms werk ik ook met kinderen die slissen of verkeerd slikken. Elke sessie is anders, en dat maakt het werk zo dynamisch. Het is altijd maatwerk, afgestemd op de specifieke behoefte van het kind.

Van verlegen naar zelfverzekerd

Wat mij echt bijblijft, zijn de kinderen die in het begin heel verlegen zijn en het spannend vinden om naar logopedie te gaan. Langzaam maar zeker zie je ze loskomen en groeien in hun zelfvertrouwen. Het is prachtig om te zien hoe ze zich steeds meer op hun gemak voelen, niet alleen in de sessies, maar ook daarbuiten. De progressie die ze maken in hun communicatie en hoe ze steeds meer durven, dat blijft toch wel heel bijzonder.

Teamwork maakt het verschil

Hoewel ik vaak zelfstandig werk, is er altijd een collega in de buurt. Op twee dagen per week werk ik samen met een collega. Dat is niet alleen gezellig, maar ook nuttig. We sparren over casussen en delen ideeën. Ook op de dagen dat ik alleen werk, weet ik dat ik altijd iemand kan bellen als ik ergens tegenaan loop. Het voelt fijn om deel uit te maken van zo’n ondersteunend team. En de sfeer is ook echt goed – dat merk je niet alleen in de samenwerking, maar ook tijdens de teamuitjes. Ondanks dat we vaak alleen werken, is er echt een gevoel van saamhorigheid.

Lunchen met een glimlach

Pauzes zien er net als de rest van de dag elke keer anders uit. Soms lunch ik samen met een collega en hebben we het over van alles en nog wat – werk, maar ook het weekend of persoonlijke dingen. Andere keren ben ik alleen, en dan gebruik ik die tijd om even helemaal tot rust te komen. Dat moment van stilte is heerlijk, omdat ik daarna met hernieuwde energie aan de middag kan beginnen.

Een mooie vooruitgang, stap voor stap

Het meest voldoening gevende moment van mijn dag? Dat is wanneer ik merk dat een cliënt met plezier naar logopedie komt. Het is fijn als ze zich op hun gemak voelen en echt zin hebben om aan de slag te gaan. Door leren leuk te maken, blijft het ook beter hangen. Als ik dan zie dat ze vooruitgang boeken, zowel in hun communicatie als in hun zelfvertrouwen, weet ik weer waarom ik dit werk zo graag doe.

Specialisatie: nog beter helpen na extra training

Onlangs heb ik een cursus gevolgd gericht op de aanpak van spraakverstaanbaarheid bij jonge kinderen volgens Hodson & Paden. Daarmee voel ik me nog beter toegerust om kinderen te helpen die moeite hebben met uitspraak. Het is geweldig om te zien hoe ze vooruitgang boeken, en hoe het vertrouwen in hun eigen spreken groeit. Het is leuk om nieuwe kennis toe te passen en te zien dat het werkt!

Rustig afsluiten en klaar voor morgen

Aan het eind van de dag zorg ik ervoor dat alles netjes is afgerond. Behandeljournaals worden ingevuld, zodat ik bij de volgende sessie precies weet waar we gebleven zijn. De ruimte wordt opgeruimd, en soms gebruik ik de laatste uurtjes voor administratie of het invoeren van testresultaten. Zo kan ik de volgende werkdag weer fris beginnen. En als alles gedaan is, sluit ik de dag met een goed gevoel af en ga ik naar huis.

Waarom logopedie zoveel voldoening geeft

Werken als logopedist biedt zoveel variatie en voldoening. Elke cliënt is anders, en elke dag leer ik weer iets nieuws – niet alleen van mijn cliënten, maar ook van mijn collega’s. Het mooie is dat ik echt verschil kan maken in het leven van kinderen door hen te helpen groeien in hun communicatie en zelfvertrouwen.

Voor iedereen die twijfelt of logopedie iets voor hen is: probeer het eens uit, je zou zomaar kunnen ontdekken hoe mooi dit vak is! Neem contact met ons op en ontdek de mogelijkheden.

Wij zijn aangesloten bij

DTL Proof
Gezondheidscentrum Didam
Gezondheidscentrum Waalsprong
Kiwa
KP
Praatcoach
Praatjuf
NVLF
ParkinsonNet
Stichting Liz
Unik
Werken bij Praatjuf
sluiten

Meld je aan voor onze maandelijkse logopedie oefeningen

sluiten

Vul je emailadres in en wij sturen je direct een bericht zodra een nieuwe vacature beschikbaar voor je is

Alert voor

Afstand
Gebruik mijn locatie

Locatie kon niet worden bepaald

Geen zorgen Je ontvangt uitsluitend alerts o.b.v. voorkeuren.

Een moment geduld alstublieft...