3 min 3 minuten Leestijd

Samen de taal­ach­ter­stand in­lo­pen: Jouw rol als ouder

Geschreven door: Dominique van den Boogaard
op op 05 april 2024
Samen de taalachterstand inlopen: Jouw rol als ouder

Als ouder speel je een cruciale rol in de taalontwikkeling van je kind. Maar wat als je merkt dat je kind moeite heeft om mee te komen met leeftijdsgenootjes? Misschien merk je dat je kind worstelt met het begrijpen van instructies of dat het lezen moeizaam gaat. Dit kan wijzen op een taalachterstand, iets wat meer invloed heeft dan je misschien denkt. Hier bij het Huis voor Logopedie delen we je zorg en hebben we tips om samen de taalvaardigheid van je kind te versterken, spelenderwijs en zonder druk.

Waarom een rijke woordenschat essentieel is

Stel je voor: je leest een verhaal, maar elk 7e woord is onbegrijpelijk. Frustrerend, nietwaar? Dit is hoe kinderen met een taalachterstand zich vaak voelen, niet alleen tijdens het lezen, maar ook in dagelijkse gesprekken. Een uitgebreide woordenschat is de fundering voor succes op school en daarbuiten. Het stelt kinderen in staat de wereld om hen heen te begrijpen en zich duidelijk uit te drukken.

Tips om de taalontwikkeling te stimuleren

Gelukkig zijn er veel momenten in het dagelijks leven waarop je de taalontwikkeling van je kind kunt stimuleren, zonder dat het als een les voelt:

  • Praat over alles: De wereld is één grote taalles. Van het benoemen van objecten tijdens een wandeling tot het bespreken van wat er op tafel staat tijdens het avondeten.
  • Samen spelletjes spelen: Van memory tot bordspellen, spelenderwijs leren is het leukst.
  • Boodschappen doen als leermoment: Laat je kind producten zoeken en benoemen. Dit is niet alleen goed voor de woordenschat, maar ook voor de zelfstandigheid.
  • De kracht van voorlezen: Prentenboeken zijn goud waard voor de taalontwikkeling. Maak er een dagelijks ritueel van.
  • Delen van dagelijkse ervaringen: Bespreek wat jullie die dag hebben meegemaakt. Dit stimuleert niet alleen de taalvaardigheid maar ook het geheugen.

Huis voor Logopedie tip:

Geduld en begrip zijn sleutelwoorden. Elk kind ontwikkelt zich op zijn eigen tempo. Moedig je kind aan om vragen te stellen en neem de tijd om onbekende woorden samen te ontdekken.

De invloed van taalachterstand op gedrag

Een beperkte woordenschat kan frustrerend zijn voor een kind en dit kan zich uiten in ongewenst gedrag. Door de taalvaardigheid te verbeteren, zie je vaak dat niet alleen de schoolprestaties verbeteren, maar ook het zelfvertrouwen en het gedrag.

Vroegtijdige signalering en actie

Het is belangrijk om al op jonge leeftijd alert te zijn op tekenen van een taalachterstand. Interactie met je kind is essentieel om taal spelenderwijs te ontwikkelen. Wacht niet te lang met het zoeken van hulp als je twijfelt over de taalontwikkeling van je kind.

Bij het Huis voor Logopedie staan we klaar om je te ondersteunen in de taalontwikkeling van je kind. Samen kunnen we een wereld van verschil maken. Neem contact met ons op als je meer wilt weten over hoe je de taal van je kind kunt verrijken of als je vermoedt dat er sprake is van een taalachterstand. Jouw inzet thuis, gecombineerd met onze expertise, kan de sleutel zijn tot succes voor je kind.


Wij zijn aangesloten bij

DTL Proof
Gezondheidscentrum Didam
Gezondheidscentrum Waalsprong
Kiwa
KP
Praatcoach
Praatjuf
NVLF
ParkinsonNet
Stichting Liz
Unik
Werken bij Praatjuf
sluiten

Meld je aan voor onze maandelijkse logopedie oefeningen