Met lo­go­pe­die oe­fe­nin­gen voor thuis, geef je de taal­ont­wik­ke­ling van je kind een vlie­gen­de start

Geschreven door: Dominique van den Boogaard
op op 28 februari 2024
Met logopedie oefeningen voor thuis, geef je de taalontwikkeling van je kind een vliegende start

Thuis is een plek vol ontdekkingen. Jij en je kind zitten knus aan de keukentafel. Tussen jullie in ligt een explosie van kleuren, boeken en letterspelletjes. Deze momenten zijn meer dan goud waard. Ze vormen de basis voor een rijke taal- en spraakontwikkeling. Als ouder speel je hierin een unieke en cruciale rol.

Thuis logopedie is spelenderwijs leren

Thuis logopedie is spelenderwijs leren

Het nut van samen thuis logopedie oefeningen doen is enorm. Het maakt niet uit of je kind logopedie nodig heeft, of dat je gewoon samen aan de taalvaardigheid wilt werken. Praatjuf staat voor je klaar met een overzicht vol adviezen en creatieve oefeningen. Afgestemd op alle leeftijden, maken deze oefeningen het verrassend eenvoudig om thuis aan de slag te gaan. Het is zowel leuk als leerzaam. Samen nemen jullie die belangrijke eerste stap. Een stap die de deur opent naar een wereld waarin je kind vrij en vol vertrouwen spreekt. En dat is nog maar het begin.

De kracht van thuis oefenen

Elke dag brengt nieuwe geluiden en woorden met zich mee. Elk daarvan is een kans op een klein avontuur. Door vroeg te beginnen met de ontwikkeling van taal en spraak, plant je een belangrijk zaadje. Net als een plantje heeft dit zaadje zorg nodig. Water, zonlicht en jouw aanmoediging laten het groeien. Beschouw taal als een spier. Hoe meer je oefent, hoe sterker en soepeler deze wordt. Door regelmatig thuis te oefenen, bouw je niet alleen aan de communicatievaardigheden van je kind. Je bouwt ook aan zelfvertrouwen. Dit geeft je kind de vrijheid om te spreken, vragen te stellen en de omgeving te verkennen. En het mooiste van alles is jullie plezier samen.

Uitdagingen in taal en spraak

Elke leeftijd heeft zijn eigen magie als het om taal gaat. Voor de jongsten onder ons zijn er spellen zoals 'Speuren naar Klanken'. Ideaal voor kinderen tussen de 6 en 10 jaar. Samen gaan jullie op zoek naar verborgen klanken en woorden. Voor de iets oudere kinderen zijn er spellen die uitdagen met rijm, ritme en raadsels. 'Breng Taal tot Leven' maakt van elk kind een woordkunstenaar. Zo wordt leren een avontuur.

Lezen en spellen zijn de basis

Wanneer letters woorden worden, gebeurt er iets magisch. Woorden brengen verhalen tot leven en ontsluiten kennis. De oefeningen in lezen en spellen zijn ontworpen om dit proces leuk en toegankelijk te maken. Van 'Is het een b of een d?' voor de jongsten tot avontuurlijke taalspelletjes voor oudere kinderen. Elke geoefende letter en elk nieuw woord helpen je kind op weg naar een rijk taalgebruik. Zo groeien ze uit tot zelfverzekerde lezers en schrijvers.

De kunst van het luisteren

Goed kunnen luisteren is essentieel. Thuis oefenen verbetert niet alleen het luisteren. Het helpt je kind ook beter te begrijpen en te reageren. 'Spelen met Taal, Woorden én Cijfers' daagt kinderen uit om verder te gaan dan alleen luisteren. Het maakt ze spelenderwijs bekend met de rijke taal om hen heen.


Wij zijn aangesloten bij

DTL Proof
Gezondheidscentrum Didam
Gezondheidscentrum Waalsprong
Kiwa
KP
Praatcoach
Praatjuf
NVLF
ParkinsonNet
Stichting Liz
Unik
Werken bij Praatjuf
sluiten

Meld je aan voor onze maandelijkse logopedie oefeningen