2 min 2 minuten Leestijd

Beter lezen met de hulp van het Huis voor Lo­go­pe­die

Geschreven door: Dominique van den Boogaard
op op 26 maart 2024
Beter lezen met de hulp van het Huis voor Logopedie

Voor sommige kinderen is het leren lezen een hele uitdaging. Stel je voor, jouw kind worstelt met het onderscheiden van de letter waarmee een woord begint. In onze tekstrijke wereld, van briefjes voor oma tot WhatsApp-berichten en van boodschappenlijstjes tot straatnaamborden, is goed kunnen lezen cruciaal. Het beïnvloedt niet alleen het dagelijks leven, maar ook de educatieve toekomst van je kind. Daarom is het essentieel om de leesontwikkeling van je kind nauwlettend te volgen en indien nodig, tijdig in te grijpen.

De basis van taalontwikkeling

De fundering voor leesvaardigheid wordt al vroeg gelegd, direct vanaf het eerste schooljaar. In de eerste drie leerjaren maken kinderen kennis met de bouwstenen van taal: Ze leren dat woorden uit letters bestaan, herkennen klanken en leren hoe je van letters woorden maakt. Dit proces van ontdekken en verkennen is voor veel kinderen een spannende ontdekkingsreis. Hun nieuwsgierigheid wordt gewekt door de teksten die ze om zich heen zien, vaak resulterend in de vraag: "Wat staat daar?"

Uitdagingen in de leesontwikkeling

Niet elk kind vindt deze reis echter even boeiend. Soms toont een kind weinig interesse in lezen, wat een indicatie kan zijn van onderliggende uitdagingen met auditieve vaardigheden. Zoals het herkennen van letters en het vormen van woorden uit losse klanken. Als je merkt dat je kind achterblijft of de leerkracht uitdrukkelijk zorgen maakt over de leesvaardigheid, dan kan logopedie uitkomst bieden.

De rol van logopedie

Logopedie kan een wereld van verschil maken. Bij het Huis voor Logopedie beginnen we met een grondig onderzoek naar de taal- en spraakontwikkeling van je kind, om de kern van het probleem te identificeren. Onze Praatjuf logopedisten werken nauw samen met scholen om de beste ondersteuning te bieden. Het mooie van onze aanpak is dat we de therapie speels en plezierig maken. Zo ervaren kinderen het niet als een les, maar als een leuk avontuur. Waardoor ze spelenderwijs de nodige vaardigheden opdoen.

Vraag om hulp

Heb je twijfels over de taal- of leesontwikkeling van je kind? Aarzel dan niet om contact op te nemen met het Huis voor Logopedie voor advies of therapie. Onze missie is om lezen voor elk kind een vanzelfsprekend en plezierig deel van hun wereld te maken. Door vroegtijdige interventie en een speelse benadering bieden we elk kind de kans om met vertrouwen en plezier het avontuur van lezen te ontdekken.


Wij zijn aangesloten bij

DTL Proof
Gezondheidscentrum Didam
Gezondheidscentrum Waalsprong
Kiwa
KP
Praatcoach
Praatjuf
NVLF
ParkinsonNet
Stichting Liz
Unik
Werken bij Praatjuf
sluiten

Meld je aan voor onze maandelijkse logopedie oefeningen