Onzichtbare invloed: jouw telefoongebruik en de taalontwikkeling van je kind
Wanneer we het hebben over schermtijd, denken we vaak aan onze kinderen die uren doorbrengen voor een tablet, smartphone of televisie. We maken ons zorgen over de impact op hun groei, sociale vaardigheden en vooral hun taalontwikkeling. Maar terwijl we ons focussen op hoeveel tijd onze kinderen naar een scherm staren, vergeten we iets dat minstens zo belangrijk is: ons eigen telefoongebruik. Vaak is het namelijk niet de schermtijd van je kind die het probleem vormt, maar juist de momenten waarop jij wordt opgeslokt door dat apparaat in je hand.
Hoe ouders afleiding creëren zonder het te beseffen
Je zit aan de keukentafel en je kind komt enthousiast naast je staan om te vertellen over een schoolavontuur. Je glimlacht en op datzelfde moment hoor je je telefoon trillen. Even snel kijken, denk je. Maar die korte blik naar beneden, die simpele handeling van je aandacht verschuiven, maakt dat je kind afremt in zijn verhaal. Zonder het te willen, creëer je een afstand. Voor jou voelt het als een moment van multitasking, voor je kind voelt het als een subtiele afwijzing. Dat ene ogenblik kan net genoeg zijn om je kind te laten besluiten dat zijn verhaal even moet wachten.
De verborgen cijfers achter telefoongebruik en taalachterstand
Onderzoek laat zien dat kinderen van ouders die vaak op hun telefoon zitten, tot wel 20% minder woorden per uur horen. Elke keer dat jij je aandacht aan je telefoon geeft in plaats van aan je kind, missen zij waardevolle woorden en interacties. Die verloren momenten kunnen leiden tot een achterstand in taalontwikkeling. Het is alsof je kind een boek probeert te lezen, maar steeds pagina’s mist.
De emotionele impact van afgeleid ouderschap
Voorbeelden als die van Iris zijn helaas niet uniek. Iris was bezig met een werkbericht toen haar dochtertje al meerdere keren had geprobeerd haar iets te vertellen. Pas toen ze opkeek, zag ze haar dochtertje met teleurgestelde ogen afdruipen. Wat ouders zich vaak niet realiseren, is dat herhaaldelijk afgeleid zijn, invloed heeft op het zelfvertrouwen van hun kinderen. Uit studies blijkt dat kinderen zich minder gehoord en gezien voelen wanneer ze vaak concurreren met een scherm om de aandacht van hun ouders. Dit kan zelfs leiden tot een daling van hun zelfvertrouwen met wel 15%.
Wat er echt gebeurt in het kinderbrein
De hersenen van kinderen zijn volop in ontwikkeling. En juist tijdens gesprekken worden de belangrijkste verbindingen in de hersenen versterkt. Onderzoek van de Universiteit van Californië laat zien dat kinderen, die merken dat hun ouders tijdens gesprekken vaak afgeleid zijn door hun telefoon, minder sterke verbindingen ontwikkelen in de gebieden van de hersenen die belangrijk zijn voor taal en emotie. Deze momenten van afleiding, hoe kort ook, kunnen grote impact hebben op de hersenontwikkeling van je kind.
Kleine veranderingen, groot effect
Maar gelukkig is er ook goed nieuws. Onderzoek toont namelijk ook aan dat zelfs kleine aanpassingen in je telefoongebruik een grote impact kunnen hebben. Ouders die slechts 15 minuten per dag hun telefoon wegleggen, merken al binnen enkele weken verbetering in de woordenschat en sociale vaardigheden van hun kinderen. Denk aan telefoonvrije momenten, zoals tijdens het avondeten of tijdens een autoritje. Juist die kleine momenten zijn van onschatbare waarde voor de ontwikkeling van je kind.
Vergelijk het met een plant die elke dag zonlicht nodig heeft: Je kind heeft jouw onverdeelde aandacht nodig om te groeien. Elk gesprek, zonder de onderbreking van een telefoonscherm, is als een straal zonlicht die hun zelfvertrouwen en taalvaardigheid voedt.
Laat je kind groeien met jouw volledige aandacht
Wanneer je bewust kiest voor momenten van volledige aandacht, geef jij je kind de kans om zijn taalvaardigheden te verbeteren. Daarbij geef jij je je kind de kans om op emotioneel vlak te groeien. Het zich gehoord en gezien voelen is essentieel voor de zelfverzekerde ontwikkeling van je kind. Kleine gebaren, zoals het wegleggen van je telefoon, maken een groot verschil.
Concrete stappen naar minder telefoongebruik
Misschien vraag jij je af wat je kan doen om die onzichtbare muren van afleiding af te breken. Begin klein. Leg je telefoon weg tijdens het avondeten, of tijdens dat kwartiertje voor het slapengaan wanneer je kind zijn dag met je wil delen. Uit onderzoek blijkt dat ouders die hun telefoons vaker wegleggen, meer betekenisvolle gesprekken met hun kinderen voeren. En het resultaat? Een kind dat met meer vertrouwen zijn verhalen deelt en taal steeds beter gaat beheersen.
Maak van kleine momenten weer iets groots
Denk eens na: Hoe zou het zijn als je kind zonder afleiding zijn verhalen kan vertellen? Dat hij zich echt gehoord voelt, en jullie samen lachen om de avonturen van de dag? Het is een kleine verandering met een grote impact. Door die telefoon opzij te leggen, maak je van gewone momenten weer iets bijzonders.
Wil je meer weten over hoe jij je kind kan ondersteunen in zijn taalontwikkeling? Neem contact op met Huis voor Logopedie. Samen kijken we hoe we de taalvaardigheid van je kind kunnen versterken – En hoe kleine veranderingen een groot verschil kunnen maken.
Wij werken samen met
Meld je aan voor onze maandelijkse logopedie oefeningen
Vul je emailadres in en wij sturen je direct een bericht zodra een nieuwe vacature beschikbaar voor je is