Het be­lang van taal­ont­wik­ke­ling: Wan­neer helpt lo­go­pe­die

Geschreven door: Dominique van den Boogaard
op op 18 april 2024
Het belang van taalontwikkeling: Wanneer helpt logopedie

Als ouder wil je natuurlijk het beste voor je kind, ook als het gaat om de ontwikkeling van taal. Maar wanneer is het normaal dat je kindje nog niet zoveel praat, en wanneer is het tijd voor wat extra hulp? Dit is een vraag die veel ouders bezighoudt. Elk kind ontwikkelt zich op zijn eigen tempo, maar soms kan logopedie net dat steuntje in de rug zijn dat nodig is.

Eerste stappen in taal: van brabbelen tot babbelen

Al vanaf de eerste maanden laat je kindje zien bezig te zijn met taal, door te brabbelen en contact te zoeken. Deze momenten zijn goud waard voor de taalontwikkeling. Een omgeving die je kind stimuleert en het goede voorbeeld geeft, is hierbij onmisbaar. Elk geluidje of woordje dat je kind leert, is een stapje richting vloeiend praten.

Wanneer is het tijd om actie te ondernemen?

Misschien vraag je je af of het normaal is dat je tweejarige nog niet praat, of maak je je zorgen omdat je driejarige sommige klanken nog niet goed uitspreekt. Als buitenstaanders moeite hebben om je kind te verstaan, kan het tijd zijn om eens te praten met een logopedist. Het idee is om frustratie bij je kind te voorkomen en ervoor te zorgen dat hij of zij zich begrepen voelt.

Taalontwikkeling gaat door op school

Tegen de tijd dat kinderen een jaar of 8-10 zijn, hebben de meesten hun taalvaardigheden goed ontwikkeld. Toch kunnen sommigen moeite hebben met uitspraak of het voeren van gesprekken. Ook hier kan logopedie helpen.

Wat logopedie voor je kind kan doen

Merk je dat je kind moeite heeft met zinnen maken, instructies begrijpen, of een duidelijk verhaal vertellen? Dan kan er meer aan de hand zijn. Logopedie helpt niet alleen bij het juist uitspreken van woorden, maar ook bij het structureren van verhalen en het onderscheiden van hoofd- en bijzaken.

Huis voor Logopedie: waar leren en spelen hand in hand gaan

Bij Praatjuf (segment van het Huis voor Logopedie) zorgen we voor een plek waar kinderen op een leuke en veilige manier hun taal- en spraakvaardigheden kunnen ontwikkelen. Want je wensen kunnen uiten en begrepen worden is voor elk kind cruciaal. En een goede basis in taal is onmisbaar voor lezen, schrijven, en succes op school.

Zit je met vragen? Praatjuf helpt!

Heb je twijfels over de taalontwikkeling van je kind, of zoek je advies? Wij van het Huis voor Logopedie staan voor je klaar. Neem contact met ons op. Samen zorgen we ervoor dat je kind de taalvaardigheden ontwikkelt die nodig zijn om vrij en vloeiend te communiceren.

Wij zijn aangesloten bij

DTL Proof
Gezondheidscentrum Didam
Gezondheidscentrum Waalsprong
Kiwa
KP
Praatcoach
Praatjuf
NVLF
ParkinsonNet
Stichting Liz
Unik
Werken bij Praatjuf
sluiten

Meld je aan voor onze maandelijkse logopedie oefeningen