Thuis aan de slag: Ver­sterk de taal­vaar­dig­heid van je kind

Geschreven door: Dominique van den Boogaard
op op 13 februari 2024
Thuis aan de slag: Versterk de taalvaardigheid van je kind

In het Huis voor Logopedie zien we een belangrijke missie weggelegd om bij te dragen aan de taalontwikkeling van kinderen. Met de juiste ondersteuning en oefeningen kunnen kinderen hun taalvaardigheden aanzienlijk verbeteren, zelfs buiten de schoolmuren. Vooral in een tijd waarin de noodzaak voor extra taalondersteuning steeds duidelijker wordt, willen we ouders en verzorgers handvatten bieden om thuis actief bij te dragen aan de taalontwikkeling van hun kind.

De kracht van thuis oefenen

Thuis oefenen met taalvaardigheid kan een wereld van verschil maken. Het versterkt niet alleen de band tussen ouder en kind, maar biedt ook een speelse en veilige omgeving om nieuwe woorden en uitdrukkingen te leren. Hier zijn enkele eenvoudige, maar effectieve manieren om thuis aan de slag te gaan:

  1. Speel galgje: Dit klassieke woordspel is perfect om de spellingvaardigheden te oefenen en nieuwe woorden te leren. Het daagt kinderen uit om logisch na te denken over letters en woordstructuren.
  2. Maak een eigen memorie: Door samen met je kind een memorie spel te maken met woorden uit hun woordenlijst, combineer je het plezier van een spel met het leren van nieuwe woorden. Het versterkt niet alleen het geheugen, maar ook de leesvaardigheid.
  3. Zing samen: Kies een liedje uit, print de tekst en lees deze samen hardop. Bespreek moeilijke woorden en zing het liedje vervolgens samen. Dit is niet alleen leuk, maar ook een geweldige manier om luistervaardigheden en uitspraak te verbeteren.
  4. Bespreek het jeugdjournaal: Het jeugdjournaal biedt korte, actuele teksten die perfect zijn voor een leesmoment thuis. Bespreek de inhoud en de moeilijke woorden om het begrip te verdiepen.

De rol van het Huis voor Logopedie

Bij het Huis voor Logopedie geloven we in een brede aanpak om taalachterstanden aan te pakken. We bieden daarvoor logopedie aan op scholen en ondersteunen daarnaast ouders met praktische tips en oefeningen die thuis uitgevoerd kunnen worden. Onze logopedisten werken samen met scholen, zoals basisschool de Borgwal en de Wieling, om groepjes leerlingen extra ondersteuning te bieden.

Creatieve en individuele aandacht

Elk kind is uniek, en daarom passen we onze begeleiding aan op de individuele behoeften en interesses. Of het nu gaat om toneellezen, stripverhalen, of songteksten, we zoeken creatieve manieren om kinderen te motiveren en hun taalvaardigheid te versterken.

Merkbare verschillen

De resultaten spreken voor zich: kinderen die actief bezig zijn met taal, zowel thuis als onder begeleiding van een Praatjuf, maken grote sprongen vooruit. Ze ontwikkelen niet alleen een sterkere taalbasis maar groeien ook in zelfvertrouwen.

Wil je als ouder actief bijdragen aan de taalontwikkeling van je kind? Het Huis voor Logopedie staat klaar met advies, ondersteuning en de juiste oefeningen. Samen zorgen we voor een sterke taalfundament voor je kind. Neem contact met ons op voor meer informatie over hoe we jou en je kind kunnen ondersteunen in de reis naar betere taalvaardigheid.


Wij zijn aangesloten bij

DTL Proof
Gezondheidscentrum Didam
Gezondheidscentrum Waalsprong
Kiwa
KP
Praatcoach
Praatjuf
NVLF
ParkinsonNet
Stichting Liz
Unik
Werken bij Praatjuf
sluiten

Meld je aan voor onze maandelijkse logopedie oefeningen