Vind je woor­den terug: Een gids voor men­sen met Afa­sie

Geschreven door: Dominique van den Boogaard
op op 20 maart 2024
Vind je woorden terug: Een gids voor mensen met Afasie

Stel je voor, je bent op een feestje, midden in een verhaal, en plotseling... verdwijnen de woorden. Je wilt spreken, maar het lukt niet. Welkom in de wereld van afasie, een plek waar taal een doolhof wordt. Maar vrees niet, bij het Huis voor Logopedie hebben we de kaart die je helpt om de weg terug te vinden.

Afasie: Meer dan alleen zoeken naar woorden

Afasie is niet alleen een uitdaging met het vinden van de juiste woorden; het is een complexe taalstoornis die spreken, begrijpen, lezen en schrijven beïnvloedt. Het kan voelen alsof je plotseling in een vreemd land bent waar je de taal niet spreekt. En hoewel de mensen om je heen goedbedoeld zijn, kan hun hulp soms juist als een hindernis voelen.

Top 5 hulpvragen bij afasie

  1. "Stop met over mij heen praten": Iedereen wil gehoord worden. Wij leren je omgeving hoe ze jou de tijd kunnen geven die je nodig hebt.
  2. "Laat mij mijn zinnen zelf afmaken": Geduld is een schone zaak. Wij bieden strategieën die communicatie op jouw tempo mogelijk maken.
  3. "Hoe vind ik mijn woorden sneller terug?": Met onze gereedschapskist vol technieken wordt het vinden van de juiste woorden iets makkelijker.
  4. "Ik wil weer appen en mailen": Digitale communicatie is een uitkomst, en wij hebben tips om deze vorm weer toegankelijk voor je te maken.
  5. "Ik wil het gesprek weer aandurven": We werken aan je zelfvertrouwen zodat je stem weer gehoord kan worden.

Oorzaken en de weg vooruit

Vaak is een beroerte de boosdoener, maar ook andere hersenbeschadigingen kunnen afasie veroorzaken. De reis van herstel begint meestal in het ziekenhuis, maar thuis, in je eigen omgeving, zetten we samen de stappen naar praktische communicatieverbetering.

Afasie in de spotlight

Dankzij BN-ers als Bruce Willis en Sharon Stone staat afasie in de schijnwerpers. Hun verhalen tonen aan dat verbetering mogelijk is, stap voor stap, woord voor woord.

De rol van specialistische logopedie

Bij het Huis voor Logopedie begrijpen we dat afasie diep ingrijpt in het leven. Onze logopedisten zijn niet alleen deskundig maar ook gespecialiseerd in afasie. Door ons te verdiepen in jou en je omgeving, stemmen we de behandeling af op jouw persoonlijke situatie en behoeften.

Een klant deelt: "Door mijn familie de handleiding te laten lezen die ik van mijn logopedist kreeg, begrijpen ze hoe ze mij het beste kunnen ondersteunen. Sindsdien boek ik vooruitgang omdat ik de kans krijg te uiten wat ik wil zeggen."

Tijdens de behandeling

We richten ons niet alleen op het vinden van de juiste woorden. We bouwen ook aan vertrouwen in je eigen stem, verbeteren lees- en schrijfvaardigheden en betrekken je naasten actief bij het proces. Zo creëren we een ondersteunende omgeving waarin jij kan groeien.

Neem gerust contact op voor meer informatie over onze aanpak bij afasie. Bij het Huis voor Logopedie vinden we samen de weg terug in de wereld van taal.


Wij zijn aangesloten bij

DTL Proof
Gezondheidscentrum Didam
Gezondheidscentrum Waalsprong
Kiwa
KP
Praatcoach
Praatjuf
NVLF
ParkinsonNet
Stichting Liz
Unik
Werken bij Praatjuf
sluiten

Meld je aan voor onze maandelijkse logopedie oefeningen