3 min 3 minuten Leestijd

Ver­groot het zelf­ver­trou­wen van je 12-ja­ri­ge met ADHD

Geschreven door: Dominique van den Boogaard
op op 03 juli 2024
Vergroot het zelfvertrouwen van je 12-jarige met ADHD

Een kind met ADHD opvoeden kan uitdagend zijn. De moeite met concentreren, impulsen beheersen en rustig blijven, beïnvloeden niet alleen hun schoolprestaties maar ook hun sociale leven. Gelukkig zijn er meerdere manieren om het zelfvertrouwen van je 12-jarige met ADHD te vergroten. Hier zijn praktische tips die kunnen helpen.

Focus op hun talenten

Elk kind heeft unieke talenten, en kinderen met ADHD zijn daarop geen uitzondering. Of het nu gaat om creativiteit, sportiviteit of een bijzonder gevoel voor humor, het is belangrijk om deze kwaliteiten te herkennen en te waarderen. Dit helpt je kind om zich gewaardeerd en capabel te voelen.

Stel haalbare doelen

Grote taken kunnen overweldigend zijn, dus breek ze op in kleinere, behapbare stappen. Door realistische doelen te stellen, kan je kind successen ervaren. Het behalen van deze kleinere doelen kan hun gevoel van trots en voldoening vergroten, wat een positieve invloed heeft op hun zelfvertrouwen.

Zorg voor een gestructureerde omgeving

Kinderen met ADHD gedijen vaak goed in een voorspelbare omgeving. Een duidelijke routine en vaste regels geven hen een gevoel van veiligheid en controle. Dit vermindert stress en helpt hen beter te presteren.

Bevorder positieve vriendschappen

Sociale interacties zijn cruciaal voor het zelfvertrouwen van kinderen. Moedig je kind aan om gezonde vriendschappen te ontwikkelen door hen te betrekken bij teamsporten, clubs of speelafspraken. Positieve sociale ervaringen kunnen hun zelfbeeld versterken.

Prijs hun inspanningen

Het is belangrijk om niet alleen te focussen op de uitkomsten, maar vooral ook op de inzet en vooruitgang van je kind. Door hun inspanningen te prijzen, laat je zien dat hard werken waardevol is, ongeacht de resultaten. Dit helpt hen om een sterker gevoel van eigenwaarde te ontwikkelen.

Overweeg professionele begeleiding

Als je merkt dat je kind blijft worstelen met een laag zelfvertrouwen, overweeg dan professionele hulp. Een therapeut of counselor die gespecialiseerd is in ADHD kan waardevolle ondersteuning bieden en helpen bij het opbouwen van een positief zelfbeeld.

Samen werken aan zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen opbouwen kan voor kinderen met ADHD een flinke uitdaging zijn. Met de juiste begeleiding kunnen ze echter hun sterke punten leren omarmen en een gezond zelfbeeld ontwikkelen. Wij hebben jarenlange ervaring in het ondersteunen van kinderen en gezinnen die te maken hebben met ADHD.

Wil je meer weten over hoe wij je kunnen helpen om het zelfvertrouwen van je kind te vergroten? Neem contact met ons op voor een op maat gemaakt plan dat perfect aansluit bij jullie gezinssituatie. Wij staan klaar om jullie te ondersteunen.Wij zijn aangesloten bij

DTL Proof
Gezondheidscentrum Didam
Gezondheidscentrum Waalsprong
Kiwa
KP
Praatcoach
Praatjuf
NVLF
ParkinsonNet
Stichting Liz
Unik
Werken bij Praatjuf
sluiten

Meld je aan voor onze maandelijkse logopedie oefeningen