3 min 3 minuten Leestijd

Van voor­zich­ti­ge hap­jes tot sma­ke­lij­ke avon­tu­ren

Geschreven door: Dominique van den Boogaard
op op 26 februari 2024
Van voorzichtige hapjes tot smakelijke avonturen

Eten en drinken is voor de meesten van ons een fluitje van een cent. Maar stel je voor dat elke hap een hindernis wordt. Dat je zin hebt in dat heerlijke stukje taart, maar dat het gewoon niet lukt om het op te eten. Dit probleem speelt zich niet alleen af bij volwassenen, maar ook bij de jeugd. Kinderen die elke maaltijd zien als een berg die niet te beklimmen valt. Van kleurloos menu van bananen en frietjes tot een strijd met elke groene indringer op hun bord. Het kan een teken zijn dat ze de wereld net iets anders beleven. Dat ze gevoeliger zijn voor de prikkels om hen heen.

Een onrustige maaltijd

Soms is de strijd aan tafel meer dan alleen kieskeurigheid. Lawaai, een drukke dag of spanningen thuis kunnen kinderen, maar ook volwassenen uit hun doen brengen. Hun slaap lijdt eronder, net als hun bereidheid om nieuwe smaken te ontdekken. Hier komt de magie van logopedie in beeld met als missie: Kinderen en volwassene helpen om weer vriendjes te worden met hun bord.

Verder kijken dan het bord

Het geheim ligt in het zien van het grotere plaatje. Dat een strijd met spruitjes soms meer vertelt over hoe de wereld ervaren wordt. Hier schijnt de logopedie zijn licht, met behandelingen die verder gaan dan woorden. Het gaat over het aanleren van de kunst van het slikken, tot het verwelkomen van nieuwe smaken.

Smaakvolle technieken

We nemen kinderen en volwassenen mee op een culinaire ontdekkingsreis, waarbij we spierkracht opbouwen en de angst voor het onbekende verkleinen. Met spel en plezier leren ze dat eten niet alleen noodzaak is, maar ook een feest kan zijn. Elk mens is een uniek verhaal met een eigen pad. Zo is ook elke logopediebehandeling een op maat gemaakt avontuur, zorgvuldig uitgestippeld om elk kind en elke volwassene te helpen groeien.

Van baby tot senior

Slikproblemen kijken niet naar leeftijd. Ze kunnen de kleinsten onder ons treffen, maar ook volwassenen die geconfronteerd worden met uitdagingen. Denk daarbij aan de ziekte van Parkinson of de nasleep van een beroerte. Voor hen opent logopedie nieuwe deuren, met technieken die helpen om elke maaltijd minder als een strijd te laten voelen.

Een wereld van verschil

Logopedie is meer dan alleen woorden. Het is de manier die ervoor zorgt dat eten geen angst inboezemt. Waar elke hap een stap is naar meer zelfvertrouwen en plezier. 

Heb je moeite met eten of ken je iemand die dat heeft? Wacht niet langer. Een logopedist kan het verschil maken. Ontdek hoe je kan leren genieten van smaken. Neem de stap en neem contact op. 


Wij zijn aangesloten bij

DTL Proof
Gezondheidscentrum Didam
Gezondheidscentrum Waalsprong
Kiwa
KP
Praatcoach
Praatjuf
NVLF
ParkinsonNet
Stichting Liz
Unik
Werken bij Praatjuf
sluiten

Meld je aan voor onze maandelijkse logopedie oefeningen