2 min 2 minuten Leestijd

Maak elk te­le­foon­ge­sprek hel­der met lo­go­pe­die

Geschreven door: Dominique van den Boogaard
op op 29 februari 2024
Maak elk telefoongesprek helder met logopedie

Tegenwoordig hebben e-mails en tekstberichten vaak de voorkeur. Toch heeft een telefoongesprek een unieke charme die niet te vervangen is. Maar als je merkt dat je boodschap niet zo helder overkomt als je zou willen, kan dat frustrerend zijn. Hier kan logopedie uitkomst bieden.

De uitdagingen van telefonische communicatie

De uitdagingen van telefonische communicatie

Met elkaar praten zonder elkaar te zien kan ingewikkeld zijn. Het overbrengen van emoties of het kiezen van de juiste woorden is soms lastig zonder visuele signalen. En als je uitdagingen hebt met spreken, zoals: onduidelijkheid, een te snel spreektempo, of moeite met de juiste toon vinden, kan telefoneren nog een grotere uitdaging worden.

De rol van logopedie

Praatcoach logopedisten zijn de specialisten op het gebied van communicatie. Ze bieden waardevolle ondersteuning om je telefoongesprekken te versterken. Hier zijn enkele manieren waarop ze kunnen helpen:

  • Articulatieoefeningen: Voor heldere en begrijpelijke gesprekken zijn oefeningen gericht op de uitspraak van klanken en woorden essentieel.
  • Reguleren van spreektempo: Een veelvoorkomend probleem is te snel praten, waardoor woorden samenvloeien. Logopedie helpt je een evenwichtig tempo te vinden.
  • Toon en volume: Het juiste volume en de juiste toon gebruiken maakt je zelfverzekerder en duidelijker aan de telefoon. Logopedisten helpen je deze balans te vinden.
  • Ademhalingstechnieken: Een goede ademhaling is cruciaal voor helder spreken. Met de juiste technieken blijf je ontspannen en duidelijk, zelfs in lange gesprekken.

Echte verandering door echte verhalen

Vele cliënten hebben al baat gehad bij Praatcoach voor hun telefoongesprekken. Bijvoorbeeld Emma, die na enkele sessies merkte dat haar telefoongesprekken met familie veel soepeler verliepen. Johan ervoer dat zijn vrienden zijn rustiger en duidelijker spreken waardeerden.

Handige tips voor elk gesprek

  • Voorbereiding: Denk vooraf na over de kernpunten van je gesprek.
  • Actief luisteren: Toon betrokkenheid door actief te luisteren en bevestig dat je de ander begrijpt.
  • Gebruik van pauzes: Pauzes helpen je ademhaling en gedachten te ordenen, wat leidt tot een rustiger gesprek.
  • Glimlach: Een glimlach kan je stem warmer en vriendelijker maken, zelfs als de ander je niet kan zien.

Wil je jouw telefoongesprekken verbeteren met de hulp van logopedie? Praatcoach (onderdeel van het Huis voor Logopedie) helpt jou daarmee. Neem contact met ons op. Samen zorgen we ervoor dat je stem gehoord wordt, zo helder en mooi als maar kan.


Wij zijn aangesloten bij

DTL Proof
Gezondheidscentrum Didam
Gezondheidscentrum Waalsprong
Kiwa
KP
Praatcoach
Praatjuf
NVLF
ParkinsonNet
Stichting Liz
Unik
Werken bij Praatjuf
sluiten

Meld je aan voor onze maandelijkse logopedie oefeningen