Het kán: Slik­pro­ble­men ver­min­de­ren of zelfs op­los­sen!

Geschreven door: Dominique van den Boogaard
op op 02 april 2024
Het kán: Slikproblemen verminderen of zelfs oplossen!

Stel je voor, je zit aan tafel met familie of vrienden, maar in plaats van te genieten van het moment, ben je vooral bezig met... slikken. Niet echt het toppunt van gezelligheid, toch? Slikproblemen, ze lijken misschien klein, maar kunnen een enorme impact hebben op je dagelijks leven. Van de allerkleinsten tot onze senioren, niemand is uitgezonderd. Maar geen paniek, er is licht aan het einde van de tunnel.

Slikproblemen door de levensfases heen

Of je nou een kersverse ouder bent wiens baby meer huilt dan slaapt door voedingsissues, of iemand die de gouden jaren heeft bereikt maar de gouden momenten van samen eten mist, slikproblemen discrimineren niet. Jonge avonturiers met een mond vol slis en onduidelijke taal, en volwassenen die kampen met dat constante brokgevoel of een te actieve schraapreflex, er is hoop.

Het ABC van slikproblemen

Van neurologische narigheden na een CVA tot de sluipende sluimer van Parkinson, en van baby's die worstelen met de fles tot kinderen die hun tong niet op de juiste plek krijgen – iedereen heeft zijn eigen strijd. Maar, voordat je denkt dat het een verloren zaak is, de oplossing is vaak dichterbij dan je denkt.

De superhelden van de logopedie

Daar komen de Huis voor Logopedie logopedisten in beeld, gewapend met hun superkrachten: OMFT en manuele facilitatie. Zij weten als geen ander hoe ze de balans in je mond weer op de rails krijgen, of hoe je na jaren weer zonder zorgen een appel kunt eten in het openbaar.

Baby’s en de magie van pre-logopedie

Ja, je leest het goed. Ook voor de allerkleinsten staan de Huis voor Logopedie specialisten klaar. Met een mix van kennis, geduld en een beetje tovenarij zorgen ze ervoor dat je baby niet alleen goed drinkt, maar ook zonder problemen overstapt op vast voedsel.

Weg met dat open mondgedrag

Duimen, spenen, nagelbijten, het klinkt schattig, maar de gevolgen zijn minder leuk. Open mondgedrag, slissen, onduidelijk praten: Praatjuf logopedisten toveren het weg met een combinatie van OMFT en spraakoefeningen. Zo wordt elk kind weer een kleine prater in de dop.

Volwassenen: Zeg maar dag tegen dat brokgevoel

Die vervelende kriebel in je keel, dat eeuwige geschraap. Met de hulp van de Praatcoach superhelden kan je deze klachten achter je laten. Stress verergert het vaak alleen maar, dus adem in, adem uit, en laat de professionals hun werk doen.

Een gezonde mond, een gezond leven

Wist je dat zelfs de vorm van je kaak kan veranderen met de juiste behandeling op jonge leeftijd? Op tijd ingrijpen kan zelfs een beugeltraject voorkomen of verkorten. Hoe cool is dat?

OMFT: dichtbij huis, grootse effecten

Goed nieuws: in de regio Arnhem, Nijmegen, Uden en omstreken ben je nooit ver verwijderd van een Huis voor Logopedie logopedist die gespecialiseerd is in OMFT. Een aanmelding is genoeg om je op het pad naar verbetering te zetten.

Slikproblemen hoeven geen blijvende last te zijn. Met de juiste hulp kun je weer voluit leven, lachen, en ja, ook lekker eten.


Wij zijn aangesloten bij

DTL Proof
Gezondheidscentrum Didam
Gezondheidscentrum Waalsprong
Kiwa
KP
Praatcoach
Praatjuf
NVLF
ParkinsonNet
Stichting Liz
Unik
Werken bij Praatjuf
sluiten

Meld je aan voor onze maandelijkse logopedie oefeningen